LILLEMOTIIV! Lillemotiivide lood jätkuvad! Liilia on püha lill...

Foto: Matti Paglant
Sel kuul jätkame imeliste lillemotiivide maagilise maailma avastamist. Uurime, millised lilled on klaasvitraažide ornamentikas lisaks roosile, orhideele ja kallale palju soovitud ning kasutatud.

Tänase õhtuse lugemise käigus rändame püha lille liilia ajaloolise teekonna alguspunkti. Kust pärineb liilia pühadus?

Kohe saame teada...

Nimelt kannab liilia endas seksapiilsuse ja naiselikkuse sõnumit, samuti räägib ta puhtusest ning viljakusest. Huvitavaks teeb liilia ka see, et on olemas uskumus, et ta kaitseb kurja eest.

Esimene liilia avastati Kreetal Amniose iidse villa aiast umbes 1580. aastal e.m.a. Iidne villa pärines Minose perioodist. Sel perioodil oli Minose jumalanna Britomartise püha lill. Hiljem pühendati valge liilia Zeusi abikaasale kreeka jumalannale Herale.

Kristuse mütoloogias võrsusid liiliad Eeva kahetsuspisaratest, kui ta pärast Eedeni aiast väljaheitmist avastas, et ta on rase. Valget liiliat seostati eriliselt ka Neitsi Maarjaga. Üks legend räägib, et õis oli kollane, kuni Maarja selle üles noppis. Teine lugu pajatab, et kui Maarja hauakamber avati, et näidata uskmatule Toomale jumalaema maise keha taevavõtmist, leiti eest liiliatega täidetud haud. Liilia sai Maarja kuulutamise sümboliks. Valged kroonlehed sümboliseerivad Maarja keha ja kuldsed tolmukad tema taevasse tõusvat hinge. Keskaegsetel maalidel kujutatakse pühakuid Maarjale ja Jeesus-lapsele valgeid liiliaid toomas.

Lisaks sellele, et liilia märksõnaks on suurimad ning pühad naiskujud legendides, kannab ta endas majesteetlikku sõnumit ning räägib üheselt ka jõukusest.

Elu on võimalik elada mitmeti. Elul võimalik ka lihtsat lasta mööda minna, ilma et me pööraks erilist tähelepanu sellele, mis meid ümbritseb.Loodame, et sa seda siiski ei tee ja targaks teoks ei pea. Elu on äärmiselt tähtis ja tähendusrikas - sinu elu, minu elu, meie elu ja kõigi elu. Igal hommikul me KÕIK tõuseme uue elu elamise võimalusega ja just meie enda teha on see, milliseks meie uue elu uus päev kujuneb. Kas ümbritseda see elu heade ning positiivsusest pakatavate inimestega või minna reisile või hoopis kaunistada oma kodu kauni kunstiga? Ehk hoopis on kallimae antud suudlus ja soe kallistus see, mida uue päeva alguses soovime ja millest unistame? Mis me igal uuel päeval enda elu paremaks muutmise nimel teeme? See on juba sinu otsus aga tea, et kui käes on see päev, mil soovid oma ümbrust teha kaunimaks ja anda oma ümbrusele tõeline sügav tähendus, siis me ootame sind...

LISAINFOT KLAASVITRAAŽIDE TELLIMISE KOHTA LEIAB SIIT!