LILLEMOTIIV! Kas klaasvitraažides on peidus valgustatus ja vaime puhtus?

Oleme käinud maha üsna pika teekonna lillede maailmas ja rännanud mööda lillemotiivide salaelu nüüd juba päris pikka aega. Oleme uurinud, milliseid lillemotiive klaasvitraažikunstnik Kristel Haidak oma töös enim kasutab. Oleme rääkinud iirisest, mis kannab endas vapruse, tarkuse ja armastuse sõnumit ning on ka üheks vitraažide looja enda lemmikuks.
Samuti saime teada, et roomlased nägid roosis sümboolset saladuselaegast, ning et nad riputasid roosid nõupidamiste laua kohale ja asjaosalised teadsid, et rippuvate rooside all räägitut ei tohi kunagi enam kusagil korrata. Veel uurisime kalla ja orhidee tähendusrikkust ning peatusime mitmetel kaunitel tähendusrikastel lilledel. Seekordse rännaku lilledemaale võtame aga kokku tõeliselt püha lillega, milleks on vesiroos.
Vesiroos on imeline lill ja samas nii salapärane. Vesiroosi kui lillede esikdaami ja eeskuju peetakse vaimse ja südame puhtuse, valgustatuse, armastuse, ilu ja müstiliste võimetega lilleks.
Vesiroos kasvab seisva veega mageveekogudes, kus pole hoovusi. Tema teaduslik nimi (Nypmhaea) tuleb kreeka sõnast, mis tähendab neitsit või mõrsjat. Kreeka mütoloogias olid veenümfid kaunitarid, keda võis leida vesirooside kasvukohast. Sealt pärinebki vesiroosi naiseliku ilu tähendus.

Lõuna-Ameerika indiaani legendis oli vesiroos täht, mis kunagi taevast alla langes ja lilleks muutus. Teine legend jutustab aga tüdrukust, kes elas koos oma hõimuga Amazonase orus. Hõim uskus, et kuu peal elab võimas sõdalaskuningas. Tüdruk armus kuusõdalasse niivõrd tuliselt, et keeldus abiellumast ühegi oma hõimu noore mehega. Ta olevat istunud öösiti ja vaadanud taevasse ning püüdnud taevast eristada kallima nägu. Ühel täiskuuööl jooksis neiu läbi metsa meeleheitliku sooviga kohata oma sõdalast. Lõpuks jõudis ta sileda järve äärde, kus peegeldus kuu. Armunu viskus vette, et olla koos oma armsamaga. Kuusõdalane vaatas abitult pealt, kuidas neiu hukkus. Tüdruku surmast tagasitoomine polnud tema võimuses, kuid ta oli nii liigutatud, et muutis tüdruku maapealseks täheks - vesiroosiks.

Kes ei tea, siis Amazonase vesiroos on hiigelsuur imeilus lill, kelle suured lehed on nii tugevad, et suudavad kanda lapse raskust. Vesiroosi õis avaneb täielikult vaid selgetel ja pilvitutel täiskuuöödel.

Veel on vesiroosil oluline koht budismis, kus teda seostatakse valgustatusega. Igal värvil on oma tähendus - valged vesiroosid tähendavad vaimset puhtust ja hinge ilu, punased aga armastust ja kirge, sinised teadmisi ja tarkust ning lillad müstilisi võimeid.
Su lemmikuks on vesiroos ning plaanid oma ümbrusesse läbi klaasvitraažikunsti tuua rohkem tähenduslikkust ja salapära!?
Kasutades vesiroosimotiivi, ütleb see lillede salakeeles, et sul on puhas hing. Sa usud inimloomusesse ja universumi headusesse. Samas ei ole sa pime maailmas toimuva suhtes. Sul pole kombeks mõista teiste üle kohut, sa armastad inimesi ja võtad neid sellisena nagu nad on.
Soovid teada, millest räägivad teiste lillede salakeeled?

Soovitame lugeda järgmiste lillede kohta:

Tule ja avasta lillede salasõnumite tähendusrikas maailm SIIN!
Loe, mida rääkis klaasvitraažikunstnik lillemotiivide kohta SIIN!
Iirise lugu saab lugeda SIIN!
Orhidee langetab salaloori SIIN!
Kalla kohta saab lisainfot lugeda SIIN!
Roos avab oma salamaailma uksed SIIN!